• Divadelné predstavenie

          • Dňa 23.04. 2024 sme sa so žiačkami ocitli v krajine ďalekého Orientu.

            Zúčastnili sme sa divadelného predstavenia Aladin v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.

            Žiačky zažili a videli jeden z príbehov Tisíc a jednej noci, Aladina, čarovnú lampu, Džina a princeznú Budur.

            Dievčatá boli z predstavenia veľmi nadšené a odniesli si krásne spomienky, a bohaté zážitky z divadelného predstavenia.

          • Deň matiek

          • „DEŇ MATIEK“ je špeciálny čas povedať našim mamám, ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili.

            Dňa 10. mája 2024 spoločne oslávime tento sviatok.

          • Rozprávkové postavičky v našej škole

          • V mesiaci apríl do našej školy zablúdili rozprávkové postavičky - hrdinovia veselých, aj tak trošku dramatických príbehov. Navštívili všetky triedy a zadali svojim obdivovateľom - našim deťom úlohy, a to odhaliť ich mená a výstižne pomenovať ich charakterové vlastnosti. Pomoc dostali v podobe hádaniek.

            Rovnako sme ani tento mesiac nezabudli na „O niečo krajší deň“, ktorý tentokrát sprostredkovali naši šiestaci. Dúfame, že bol aspoň o trošku „sladší“.

          • ,,Čítame pre radosť"

          • V týchto dňoch sa žiaci 1. a 2. ročníka  v rámci projektu „Čítame pre radosť“ v náväznosti na ,,Deň „Zeme“ ponorili do sveta fantázie spoznávaním príbehov postáv z vybraných diel, ktoré v sebe ukrývajú aj myšlienku ochrany našej planéty. Prepojili svety živých a „oživených“ hrdinov dvoch rôznych autorov a následne v skupinách riešili zadané úlohy, ilustrovali vlastné postrehy a dramatické, aj vtipné stretnutia konkrétnych postáv. Využili svoju bohatú predstavivosť a pre zadanú problematiku navrhli riešenia.

            Práci v skupinách predchádzala diskusia o prečítaných kapitolách pod vedením pani učiteliek. Spoločne charakterizovali hrdinov jednotlivých diel a poukazovali na žiadúce aj nežiadúce vlastnosti. Počas rozhovoru boli deti nabádané, vedené a usmerňované ku kritickému mysleniu.

            Cieľom bolo vyvodiť odkaz, posolstvo a zodpovednosť za vlastné konanie a rozhodovanie vo vzťahu k druhým aj k prírode.

          • ,,Čítame pre radosť"

          • V našej MŠ deti zažili príjemnú zmenu. Starí rodičia prostredníctvom čítania pred obedňajším spaním priblížili osudy rozprávkových postavičiek.

            Príbehy veselé, smutné aj poučné. Deti zaujali nielen rozprávky, ale aj predstavenie kníh získané vďaka projektu ,,Čítame pre radosť".

            Nové knihy sme uložili do knižnice a budeme sa tešiť na ďalšie čítanie. 

            Ďakujeme.

          • Postup na turnaj

          • Naši žiaci v kategórii U14 postúpili na finalový turnaj malého futbalu, ktorého sa zúčastnia 4 najlepšie školy v okrese.

            Kategórii U11 tesne ušiel postup, keď v dlhodobej súťaži obsadili 5. miesto.

            Gratulujeme!

            Chlapci, držíme palce!

          • Deň Zeme

          • Pri príležitosti Dňa Zeme si žiaci našej školy zorganizovali a pripravili aktivity súvisiace s ochranou prírody a životného prostredia. Každá trieda ročníkov 1 - 5 a ŠPT si mala možnosť zasadiť semienka, ktoré budú v triede pestovať.

            Naučili sa, ako dlho sa rozkladá jednotlivý druh odpadu, zistili príčiny globálneho otepľovania, overili si svoje všeobecné vedomosti, namaľovali si planétu, naučili sa triediť odpad a napísali sľub vernosti prírode.

            Na záver dňa si opekali, zašportovali a zatancovali na mini diskotéke.

            Sprievodnou akciu bola aj rozhlasová relácia dňa 19.04. 2024, ktorú si pripravili ôsmaci. Žiaci ročníkov 6 - 9 boli pri všetkých činnostiach a aktivitách veľmi nápomocní, organizovali stanovištia a pripravili tematickú nástenku.

            Za pomoc ďakujeme sponzorom: Obci Alekšince, Rade rodičov a OZ ,,Alexi.“

          • Mladí podnikatelia

          • Žiaci 9. ročníka si vyskúšali, aké to je, stať sa podnikateľom.

            Pripravili si zaujímavé projekty, ktoré potom odprezentovali na hodine občianskej náuky.

            Ktovie, možno sa s nimi v budúcnosti stretneme v ich vlastnej prevádzke. Nech sa im darí!

            Do podnikania priatelia!

          • Oznam pre rodičov budúcich škôlkarov

          • INFORMÁCIE pre rodičov budúcich škôlkarov

            ZŠ s MŠ Alekšince 395 oznamuje zákonným zástupcom, že zápis do materskej školy bude prebiehať v dňoch od 02.05. 2024  do 09.05. 2024 počas pracovných dní.

            Priebeh zápisu

            Zápis prebieha formou: v priestoroch budovy materskej školy v Alekšinciach osobne.

            02.05.2024 / štvrtok / v čase od 14,00 hod. do 17,00 hod.,

            03.05. 2024 (piatok) v čase od 14,00 hod. do 17,00 hod.,

            06.05. 2024 ( pondelok) v čase od 14,00 hod. do 17,00 hod.,

            07.05. 2024 (utorok) v čase od 14,00 hod. do 17,00 hod.,

            09.05. 2024 (štvrtok) v čase od 14,00 hod. do 17,00 hod.

             

            K zápisu je potrebné priniesť vyplnenú žiadosť o prijatie do MŠ s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa (musí obsahovať aj údaj o povinnom očkovaní), rodný list dieťaťa (k overeniu údajov), OP zákonných zástupcov.

             

            Žiadosť o prijatie na predprimárne vzdelávanie v MŠ je k dispozícii už teraz na webovom sídle ZŠ s MŠ Alekšince 395  v časti Zápis do materskej školy (hore v zelenej lište).

             

             

            Prijímanie detí do MŠ na školský rok 2024/2025:

            Na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijímajú deti v súlade § 59 a §59a zákona č.245/2008 Z.z. a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma:

            • dieťa od troch rokov veku (§59 školského zákona, ods.1)
            • na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné (§59 školského zákona, ods.2), tzn. deti, ktoré do 31.8. 2024 dovŕšia 5 rokov s trvalým pobytom dieťaťa v obci.
            • deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t.j. deti, ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka

             

            Deti mladšie ako tri roky (aj súrodencov) možno výnimočne prijať len vtedy, ak sú uspokojené žiadosti rodičov/zákonných zástupcov detí uvedených vyššie a MŠ má voľné kapacity (za splnenia materiálnych, personálnych a iných potrebných podmienok).

            Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a odporúčanie od všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak ide o dieťa so zmyslovým a telesným postihnutím predkladá tiež vyjadrenie príslušného odborného lekára.

            Po skončení zápisu riaditeľka ZŠ s MŠ Alekšince 395 rozhodne o prijatí/neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie podľa § 5 ods. 14 zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Písomné rozhodnutie o prijatí/neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie bude zákonným zástupcom doručené do 30.06. 2024.

            V prípade akýchkoľvek ďalších otázok a požiadaviek nás kontaktujte prostredníctvom e-mailovej adresy: zsaleksince@centrum.sk  

            Mgr. Martina Zúdor Kapitánová, riaditeľka školy

          • Zápis do 1. ročníka

          • V piatok 12. 04. 2024 mali naši predškoláci a nielen oni veľký deň. Do školy prišli so svojimi rodičmi, aby všetkým dokázali, že sú už pripravení študovať v ,,základnej škole”.

            V tento deň sa totiž konal  zápis do 1. ročníka. Veľmi nás tešilo, že deti prišli s dobrou náladou, krásnym úsmevom, veď nešli do neznámeho prostredia.

            Úlohy, ktoré boli pre ne na zápise pripravené, hravo zvládali. Prešli si 4 stanovištami, na ktorých si užívali neopakovateľné chvíle. Niektorí boli zhovorčiví, niektorí trošku tichší, niektorí si možno uvedomovali dôležitosť tohto dňa.

            Už teraz sa na všetky deti tešíme, keď sa uvidíme v septembri a budú z nich veľkí školáci!

          • ,,Leopoldovský kapor"

          • Dňa 13.04. 2024 sa konal pod vedením SRZ MO Hlohovec rybársky pretek,  súťaž družstiev ZŠ, a to pod názvom:  ,,Leopoldovský kapor".  Celkovo sa zúčastnilo 10 zmiešaných družstiev. 

            Náš tím tvorili:

            Ján Vencel -  kapitán (6. ročník),

            Dávid Ťapušík (8.  ročník),

            Kevin Horka (9.  ročník),

            Miroslav Hraška (9. ročník).

            Chlapci sa zúčastnili  preteku po prvýkrát, a napriek tomu sa im  podarilo umiestniť na peknom 3. mieste.  

            Chlapci, srdečne gratulujeme! Sme na Vás nesmierne pyšní!

             

          • Nadácia ZSE - Rozvoj ľudových tradícií a folklóru v MŠ

          • Vážení rodičia,

            naša materská škola sa zapojila do 8. ročníka Zamestnaneckého grantového programu Nadácie ZSE, a to s projektom pod názvom:,, Rozvoj ľudových tradícií a folklóru v MŠ“. Na základe hodnotenia komisie Správna rada Nadácie ZSE rozhodla o podpore 131 projektov, ktoré splnili podmienky programu. Náš projekt bol úspešný a hodnotiaca komisia rozhodla o jeho podpore sumou 1000 €.

            Dôvody realizácie projektu

            Ľudová slovesnosť, zvyky a tradície predstavujú vo výchove dieťaťa jeden zo základných pilierov, na ktorom je budované ďalšie systematické pôsobenie výchovy k umeniu. Ľudová tvorivosť je pre deti veľkou umeleckou a výchovnou hodnotou. Z nášho života sa pomaly vytráca ľudová tradícia, a preto chceme podporovať u detí záujem o ľudové piesne, tance, vinše, aby sme prispievali k emocionálnemu rozvoju dieťaťa. Prostredníctvom zážitkového učenia sa deti dokážu vcítiť do remesiel a prác, ktoré sa pomaly vytrácajú a upadajú do zabudnutia.

            Ciele projektu

            Hlavnými cieľmi realizácie projektu je osvojovať si rôzne spôsoby oboznamovania sa s ľudovými tradíciami a folklórom, zvyklosťami a utvárať k nim pozitívny a emocionálny vzťah. Ukázať deťom v edukačnom procese praktické využitie ľudových tradícií.

            Cieľová skupina projektu

            Cieľovou skupinou budú deti materskej školy v rozpätí od 3 do 6 rokov. Projekt je určený ako pre deti materskej školy, tak aj pre širšiu verejnosť, a to rodičov, starých rodičov, obyvateľov obce Alekšince a iných dedín. Naskytuje sa tu možnosť spojiť aj s občianskymi združeniami, obcou, ktoré by sa spolupodieľali na jednotlivých akciách, a tým spôsobom by sme dokázali šíriť osvetu medzi väčšou verejnosťou.

        • Bláznivý 5. apríl
          • Bláznivý 5. apríl

          • Dnešná téma: ,,Keby som bol/a raper, vyzeral/a by som takto ..."

            Naši žiaci sú kreatívni nielen v obliekaní, ale i vo výtvarných prácach, o čom svedčia aj ich umelecké výtvory.

             

          • Bláznivý apríl

          • 4. apríl - téma folklór.

            Aj takto krásne sa včera naši žiaci  vyobliekali.

            Musíme uznať, že im to veľmi svedčalo.

          • PRIANIE KU DŇU UČITEĽOV

          • Všetkým učiteľom prajeme k dnešnému sviatku všetko najlepšie.

            Ďakujeme za to, že ste si vybrali toto náročné poslanie, a že s láskou a trpezlivosťou formujete  deti.

            Veľa síl, radosti, trpezlivosti a dobrého zdravia.

            vedenie školy

          • Veľkonočné trhy

          • Atmosféru Veľkej noci si  deti z materskej školy a žiaci základnej školy vychutnali na veľkonočných trhoch, ktoré sa uskutočnili v našej škole  27. marca 2024. Pre našu školu to bol významný deň.

            Veľkonočné trhy sme zorganizovali už druhýkrát za výdatnej pomoci pani učiteliek, pani vychovávateliek, pánov učiteľov, rodičov a priateľov školy.

            Veríme, že táto akcia sa nám vydarila, o čom svedčia najmä úsmevy na tvárach detí a žiakov.

            Dovoľte nám zaželať Vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

            Ďakujeme.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov.

            Zápis do školy sa uskutoční dňa 12.04. 2024 v čase od 14,00 hod.

            Všetky potrebné informácie nájdete v sekcii: zápis do 1. ročníka na našej stránke.

            Tešíme sa na Vás.

          • Matematický klokan

          • Dňa 26. 03. 2024 sa žiaci I. stupňa zapojili do medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Odvážlivci sa popasovali s úlohami, v ktorých predviedli  svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie a správny úsudok.

            Držíme im palce a veríme, že budú „ v lámaní logických úloh“ úspešní.

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Alekšince 395
      • +421 37 782 21 25
      • Alekšince 395 951 22 Alekšince Slovakia
      • 37865510
      • 2021645780
      • Mgr. Martina Zúdor Kapitánová +421 910 286 910
      • Mgr. Daniela Janečková +421 910 646 158
      • Ing. Michaela Adamovičová +421 903 486 441
      • Mgr. Katarína Bojnanská +421 910 773 982
      • +421 37 782 21 54
      • Jarmila Plevová +421 910 715 274
      • Základná škola http://zsaleksince.edupage.org Materská škola http://msaleksince.edupage.org Výchovné poradenstvo http://vpaleksince.webnode.sk/
    • Prihlásenie